Couperose behandeling

Couperose is een cosmetisch storende maar ongevaarlijke huidaandoening, die meestal gepaard gaat met abnormale roodverkleuring van de wangen en/of de neus, soms ook op het voorhoofd en een gedeelte van de kin. Soms zijn kleine rode stervormige plekken of lijnen te zien. Couperose kan effectief behandeld worden.

Hoe ontstaat het?
Couperose is een gevolg van een abnormale toename of uitzetting van het aantal kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën) in het gelaat. Door het voortdurend fel uitzetten kunnen de adertjes zich permanent verwijden wat een bloedvattekening kan geven, op vooral de wangen maar ook centraal op het voorhoofd en op de kin en de neus. Hoe couperose precies ontstaat is niet bekend. Soms is het een gevolg van rosacea, een veel voorkomende ontstekingsreactie van de huid. In veel gevallen treedt het spontaan op, zonder voorafgaande ontstekingsverschijnselen. Waarschijnlijk is het erfelijk bepaald.

Hoe voorkomen?
Grote temperatuurverschillen vermijden.
Grote temperatuurverschillen en alles wat warmte opwekt, kan couperose uitlokken. Dat geldt bv. voor zonnebaden, maar ook voor een kachel, een open haard, strijken… Uitgebreide blootstelling aan ultraviolette straling in zonlicht is een risicofactor voor het ontwikkelen van couperose.
Ook sauna, bubbelbaden en dergelijke kunnen couperose uitlokken of verergeren.

Voeding
Sommige voedingsproducten zouden couperose kunnen uitlokken. Het gaat om voedingsstoffen die bij de meeste mensen wat roodheid in het gezicht opwekken, doch bij mensen met rosacea een veel intensere roodheid geven. Het gaat met name over : alcohol, specerijen en hete spijzen en dranken. Men heeft aangetoond dat bv. niet de koffie als dusdanig een aanval uitlokt, maar wel hete koffie en niet koude koffie. Bij couperose geeft men de raad om alcohol en pikante bereidingen te mijden, alsook om niets heet te nuttigen, maar de soep, de koffie, de thee, enz. eerst wat te laten afkoelen.

Geneesmiddelen
Er bestaat geen geneesmiddel tegen couperose. De crèmes die daarvoor worden aangeprezen, hebben weinig of geen effect. Sommige geneesmiddelen zoals cortisonen zouden couperose kunnen uitlokken of verergeren.

Behandeling
Voor kleinere delen te verwijderen couperose, wordt gebruik gemaakt van electrocoagulatie. Met een dun naaldje dat onder zwakstroom staat, wordt vaatje voor vaatje aangeprikt. Dit kan licht voelbaar zijn en de 1 e dag roodheid in de huid geven, maar dit verdwijnt na enkele uren. Soms ontstaat er een zwelling (mag gekoeld worden) of korstjes. Na 7 tot 10 dagen zijn deze verdwenen. Soms zijn er meerder behandelingen nodig met een tussenpose van 2 weken.

Cosmetica
Gebruik enkele milde reinigingsproducten Crèmes tegen roodheid die een kalmerende en anti-irriterende werking hebben, versterken de huid zodat ze minder vatbaar wordt voor irritaties.

Couperose Stramproy   Couperose Stramproy   Couperose Stramproy